BNN University: ben jij geschikt?

Foto: Thijs Engelbertink

“Dit is Radio 1.. BNN, Lust, Zarayda Groenhart”, klinkt het even na 1 uur zaterdagnacht in de Radio 1-studio. Op het eerste gezicht lijkt het een normale radioshow, maar dat is het niet. Achter de schermen werken namelijk bijna alleen maar jonge mensen die nog geen jaar in het radiovak zitten. Het zijn studenten van de BNN University. Angelique Houtveen (25) is er één van. Vanavond is ze verantwoordelijk voor de social media van het radioprogramma, andere keren doet ze de regie.

Angelique wilde na haar opleiding Media, Marketing & Publishing graag de radiowereld in. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Toen ze vorig jaar een advertentie van de BNN University zag, twijfelde ze niet.

“Ik schreef me meteen in. Ik verwachtte er niets van, maar werd toch aangenomen. Waarom? Ik denk dat het zeker heeft geholpen dat ik heel duidelijk wist wat ik wilde. Radio maken. Veel mensen vullen het formulier in met: ‘ik wil iets met media doen, tv of radio maakt me niet uit’. Maar je moet liefde hebben voor het radio- of televisievak. Dat is heel belangrijk. Er zijn ook mensen die zeggen de nieuwe Coen of Sander te zijn. Die aanmeldingen worden meteen weggegooid. Coen en Sander zijn er al, ze zijn juist op zoek naar iets nieuws.”

Foto: Thijs Engelbertink

“Van de 800 aanmeldingen mochten uiteindelijk vijftig mensen door voor televisie en dertig mensen door voor radio naar de volgende ronde. Eén van de dingen die ik daar moest doen was een item bedenken voor een BNN-radioprogramma aan de hand van een zelf uitgekozen krantenartikel. Wat daarbij vooral belangrijk is: lees je in. Weet welke programma’s door BNN gemaakt worden en wat het format van die programma’s is. Vorig jaar had iemand een idee bedacht voor RobRadio, maar ja, dat is van PowNed. Die kon meteen naar huis. En nogmaals, kijk vooral verder dan de Coen en Sander Show en 3FM. De kans is klein dat je daar direct aan de slag kan. Verdiep je bijvoorbeeld in de Radio 1-programma’s zoals BNN Today en Lust. Daar liggen veel kansen. Maar ook in een 3FM-programma als @Work. Een University-collega heeft daar nu een baan.”

“Dit jaar gaan we extra flyeren op Journalistiek-opleidingen. De University wil graag meer serieuze aanmeldingen. Er zijn nu gewoon téveel mensen die het wereldje van BNN wel interessant lijkt, maar verder geen idee hebben van wat het is om radio of televisie te maken.”

“Of de University te combineren is met een opleiding is lastig te zeggen. Ik denk dat het per persoon en  per opleiding verschilt. Ik ken een paar mensen die gestopt zijn met hun opleiding om zich volledig te richten op de University, anderen combineren het wel. Je bent wel echt drie dagen per week kwijt. In het eerste jaar ben je vooral bezig met het zaterdagnachtprogramma VierZeven. Dat wordt gemaakt door alleen maar mensen van de University. Op maandag is daarvoor de vergadering, en soms moet je op een andere dag ook nog een reportage maken. Daarnaast krijg je natuurlijk nog workshops van de BNN-radio DJ’s en andere professionals uit het radiovak.”

“Toch heb je na de University niet gelijk een baan. Daar moet je echt voor knokken. Je moet zoveel mogelijk je gezicht laten zien. Ik ben hier eigenlijk altijd vijf of zes dagen per week aanwezig. Niet dat ik het altijd heel druk heb en sommige dingen kan ik ook thuis doen, maar ik ben er wel. Als er dan een spoedklusje gedaan moet worden voor een ander programma sta je paraat. En als je het goed doet, vragen ze je de volgende keer misschien weer. Op die manier moet je proberen aan een baan te komen.”

Wil jij ook bij de BNN University? Aanmelden kan hier. Wil je nog in januari meedoen? Schrijf je dan in voor dinsdag 2 november!

Benieuwd hoe Angelique op de radio klinkt? Luister hier haar eigen show op BNN.FM terug!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s